maanantai 24. elokuuta 2015

ENSIKOSKETUS NEUVOLAPALVELUIHIN

Heti seuraavana päivänä palattuamme Italiasta, soitin Helsingin keskitettyyn neuvola-ajanvaraukseen varatakseni ensimmäisen aikani neuvolaan. En tiedä luulenko vain, mutta tuntui, että hoitajan äänensävy muuttui puhelimessa sen jälkeen, kun olin kertonut henkilötunnukseni ja näin ollen ikäni. Nainen oli todella tyly ja jouduin pidättelemään itkua lähes koko puhelun ajan. Muutama hänen kommenttinsa jäi kuitenkin erityisesti vaivaamaan mieltäni ja onnistui pilaamaan loppupäivän.

Ensin hän kysyi, olenhan perehtynyt ruoka-aineohjeistuksiin THL:n nettisivuilla. Olin selannut ohjeistuksia apteekista hakemastani kirjasesta, mutta en kyseisiltä nettisivuilta, enkä tiennyt olisiko niissä jotain eroja, joten kerroin selailleeni ohjeistuksia. Nainen sanoi hyvin napakasti, että: "Mene nyt lukemaan, turha on meille enää soitella jos jotain käy."  Turha on meille enää soitella? Oikeesti.

Sitten kun tuli puheeksi itse ajan varaus, kysyin olisiko mahdollista saada jotain ilta-aikaa, sillä olen töissä 8-16. Aloitin heti kesäloman jälkeen uudessa työssä ja en olisi halunnut aiheuttaa turhaa vaivaa uudelle työvuorosuunnittelijalleni, vielä kun töissä ei silloin tiedetty raskaudestani. Tähän täysin asialliseen kysymykseen sain vastauksen halveksivan naurun saattelemana: "Niin on kuule kaikki muutkin töissä kahdeksasta neljään, ei täällä kukaan iltojaan vietä. Tämä asia sun nyt täytyy vain hoitaa."

Siinä kun hoitaja selaili vapaita aikoja, ajattelin mainita käyneeni eräällä neuvolan lääkärillä selvittämässä syytä sille, miksi en tullut raskaaksi, jos tämä vaikka olisi ohjannut minut ns. tutulle ihmiselle. Tähän vastaus oli, jälleen halveksivan naurun säestämänä: "Miten sä luulet että se tähän liittyy?" Ihan totta hei, mitä nää sanavalinnat on. Miten sä luulet että se tähän liittyy? Öööö, no monellakin tapaa. Tässä vaiheessa luovutin koko ajanvarauksen suhteen, otin ajan joka ei itselleni sopinut ja lopetin puhelun. 

En muistanut hoitajan nimeä enkä sitä tajunnut lähteä kyselemään puhelun lopuksi, olin niin häkeltynyt saamastani "palvelusta", muuten olisin kyllä laittanut palautetta eteenpäin. Mielestäni tämä kohtelu oli todella huonoa ja inhottavaa. Mulle tuli siitä koko loppu päiväksi todella huono fiilis ja itku tuli kun T:lle kerroin puhelusta. Minä, esikoistani odottava nuori nainen, kuka on juuri saanut tietää olevansa raskaana ja on kaikesta ihan pihalla, eikä tiedä asioista vielä juuri mitään, soitan neuvolan ajanvaraukseen. Odottaisin saavani hieman ymmärtäväisempää ja empaattisempaa kohtelua, kuin tiuskiminen ja halventava nauru. Tämä nainen vielä korosti sitä, että he ovat yhtä lailla osaavia hoitajia mitä neuvolassakin. Luulisi siis olevan hieman enemmän ymmärrystä. Mulla tuli todella tyhmä olo ton puhelun aikana, vaikka ei kenenkään pitäisi olettaa, että tiedän vielä tuossa vaiheessa asioista hölkäsen pöläystä. Tällainen ensikosketus siis Helsingin neuvolapalveluihin. Onneksi soitettuani uudestaan joitain päiviä myöhemmin, puhelimeen vastasi huomattavasti mukavampi hoitaja, joka viitsi nähdä vähän vaivaa varatakseen mulle soveltuneen ajan. Mua vieläkin puistattaa kun muistelen tota puhelua, sitä on vaikea sanoin kuvailla, miten inhottava äänensävy hoitajalla oikeasti oli. Toivottavasti hänellä oli vain huono päivä ja jos ei, toivon että joku muu tajuaa ottaa nimen ylös ja laittaa tiukkasanaisen palautteen eteenpäin. Perkele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti